sunnuntai 25. syyskuuta 2016

Rakkauden kaksoiskäsky.

Rakas Lähimmäiseni, tämän sunnuntain otsikko on "rakkauden kaksoiskäsky": "Rakasta Herraa, Jumalaasi, koko sydämestäsi, koko sielustasi ja mielestäsi. Tämä on käskyistä suurin ja tärkein. Toinen yhtä tärkeä on tämä: rakasta lähimmäistäsi niinkuin itseäsi. Näiden kahden käskyn varassa ovat laki ja profeetat. Matt.22: 37-40. Mennään kirkkoon kuulemaan tästä lisää! Herra siunatkoon Sinun lepopäiväsi!

Tänä päivänä, minä, vanha äiti, haluan puhua vielä neljännestä käskystä. Juuri olen saanut kokea perheeni kunnioitusta ja rakkautta yhdessä aikaa viettäessämme. Jumala on tiennyt, että lasten rakkaus on vanhan yksinelävän äidin elämän ilo ja turva, kun hän on antanut neljännen käskyn: "Kunnioita isääsi ja äitiäsi."  Mitä se merkitsee? Vastaus:  "Meidän tulee niin pelätä ja rakastaa Jumalaa, että emme väheksy emmekä vihastuta vanhempiamme emmekä esimiehiämme, vaan kunnioitamme, palvelemme, tottelemme, rakastamme ja arvostamme heitä."

Katekismus jatkaa: "Jumalan tahto on, että jokaisella lapsella on isä ja äiti. Heille kuuluu erityinen arvo ja kunnioitus siksi, että he ovat vanhempiamme.
Vanhempien tehtävä on suojella lasta huolehtimalla hänen hyvinvoinnistaan ja kasvatuksestaan. Heidän tulee ohjata häntä tuntemaan Jumala ja rakastamaan lähimmäisiään. Lapsella puolestaan on tarve ja  oikeus voida kunnioittaa vanhempiaan.
Vaikka vanhemmat toivovat lapsilleen hyvää, heidän sanansa ja tekonsa saattavat silti olla rakkaudettomia ja vääriä. Silloinkin, kun päätämme tehdä vastoin vanhempien tahtoa, meidän on kuunneltava ja arvostettava heitä. Käsky velvoittaa myös aikuisia kunnioittamaan vanhempiaan ja pitämään heistä huolta.
Yhteiskunnassa julkinen vallankäyttö on uskottu esivallalle. Sen velvollisuus on suojella kaikkia kansalaisia ja huolehtia oikeuden toteutumisesta. Hyvä esivalta on Jumalan parhaita lahjoja. Uskollisus Jumalalle on kuitenkin tärkeämpää, kuin ihmisten totteleminen.
Kun kunnioitamme niitä, jolle on uskottu hallitsemisen tehtävä, osoitamme luottavamme Jumalan huolenpitoon. Jumala lupaa, että tästä seuraa hyvää myös itsellemme."

Tänä aamuna, 25.9.2016, rakkaudella Mummi.


Ei kommentteja: